Leverkanker.nl

Alles over leverkanker

Leverkanker.nl

Oorzaken leverkanker

Primaire leverkanker heeft meestal een chronische leverziekte als oorzaak. In meer dan 80% van de gevallen van primaire leverkanker, heeft die persoon ook levercirrose. Levercirrose is een proces waarbij levercellen vervangen worden door littekenweefsel. Op het moment dat er te weinig gezond leverweefsel over is, zal de lever zijn functie niet meer goed kunnen uitoefenen. Levercirrose is dan ook een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van primaire leverkanker. Mensen met levercirrose moeten regelmatig gecontroleerd worden en volgens de nieuwste richtlijnen éénmaal per 6 maanden een echografisch onderzoek van de lever krijgen.

Oorzaken leverkankerOorzaak levercirrose

Levercirrose, en indirect daardoor primaire leverkanker, ontstaat vaak door de volgende leverziektes:

  • chronische hepatitis B
  • chronische hepatitis C
  • alcoholische hepatitis (hepatitis door langdurig alcoholgebruik)

Patiënten met hepatitis B en C kunnen in Nederland tegenwoordig gelukkig vaak goed behandeld worden. Omdat lang niet iedereen met chronische virale hepatitis op tijd behandeld is komt ook bij deze mensen nog steeds leverkanker voor. Vaak betreft het allochtone Nederlanders.

Als de oorzaak ligt in alcoholische hepatitis, dan is het belangrijk om helemaal te stoppen met het drinken van alcohol. Als dat niet op tijd gebeurt, dan is er dus kans op levercirrose en vervolgens op kanker in de lever.

Mogelijke oorzaken van secundaire leverkanker

Secundaire leverkanker ontstaat door het uitzaaien van kanker vanuit een andere plek in het lichaam. Bijvoorbeeld kanker van de dikke darm, maag, slokdarm en alvleesklier maar ook van long- en borstkanker.

Als een kwaadaardige tumor in een ander deel van het lichaam, door de wand van een bloedvat of lymfevat heen groeit, kunnen er kankercellen losraken. Deze kunnen vervolgens via het bloed naar andere organen verspreid worden. De lever is een orgaan waar veel bloed doorheen stroomt (veel bloedvaten) en daardoor ontstaan er regelmatig uitzaaiingen van andere vormen van kanker in de lever.

Lees hier verder over het stellen van de diagnose leverkanker

Google Analytics cookies uitschakelen.