Leverkanker.nl

Alles over leverkanker

Leverkanker.nl

Veelgestelde vragen

FAQ Leverkanker

Ik ben uitbehandeld, wat staat me te wachten? Hoe verloopt de ziekte als er geen behandelingen meer zijn?

Moeilijk om hier een algemeen antwoord op te geven. De tumor / levercarcinoom kan langzaamaan groter worden en ook kunnen er bloedvaten bij betrokken raken zoals bijvoorbeeld de poortader (die van de darmen naar de lever loopt). Dat zou dan tot een poortader trombose leiden met als gevolg spataderen in de slokdarm en vocht in de buik. Ondertussen kan ook de levercirrose (als u die hebt) erger worden.

Wat is de prognose bij secundaire leverkanker?

Dit hang helemaal af van de primaire tumor. Als het bijvoorbeeld gaat om uitzaaiingen van een tumor van de dikke darm dan kunnen die uitzaaiingen in de lever soms chirurgisch verwijderd worden (vaak samen met een deel van de lever). Zie ook deze pagina over de levensverwachting bij leverkanker.

Ik heb iets gehoord over dat er in Maastricht UMC chemobolletjes via de lies naar de tumor worden geschoten. Wat houdt dit in?

Deze techniek wordt in de meeste academische centra in Nederland toegepast. Dit heet radio-embolisatie. Hierbij worden bolletjes met radioactief yttrium via de lies in de slagaders naar de lever geschoten. De bolletjes lopen vast in de kleine haarvaatjes van de tumor en geven dan een grote hoeveelheid radioactieve stralen aan de tumor af waardoor de tumor geheel of gedeeltelijk afsterft. Zie ook de pagina over de behandeling van leverkanker.

Ik heb leverkanker en ben hiervan erg geschrokken. Waar kan ik hier met anderen (lotgenoten) over praten?

U kunt het beste contact opnemen met de Nederlandse Leverpatiënten vereniging (zie hun website). U kunt ook op ons eigen lotgenoten-forum uw ervaringen delen en bespreken.

Mijn moeder heeft pijn onder haar rechterborst, een opgezette buik en soms steken? Is er iets met haar lever?

Dat zou kunnen maar het kunnen ook opgeblazen darmen zijn. Raadpleeg de huisarts.

Groeit de lever wel of niet weer aan na een operatie? (Gaat niet alleen om de grootte maar ook om de functie.)

Ja de lever is het enige orgaan in ons lichaam dat na een operatie weer tot normale grootte kan aangroeien en dit kan ook tot een volledig herstel van de functie leiden. Dit gebeurt echter alleen bij een normale lever.

Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan op het lotgenoten-forum.

Google Analytics cookies uitschakelen.